Alhamdulillah

Telah mendapat semangat yang baru lepas talk Discover Islamic Week tadi.Talk dari Dr Jamal,ketua fosis dari kanada sgt2 lah inspiring.Sampai tak terasa pun masa selama dua jam tu tamat.Yang pasti byk sgt2 input2 dan semangat yang dia curahkan..

Antara isinya,tentang:

1)why we should know our origin,Bagaimana byk manusia lupa pasal dari mana mereka datang.tidak kira muslim,christian,jewish.As a human being,mesti kita akan tertanya2 sape pencipta kita.Kita bukan diciptakan by chance.Sedangkan kereta,pen,baju,semuanya ade pencipta.Bagaimana manusia yang begitu complex boleh hidup secara by chance.

2)why we should believe in god.Bertapa lemahnya manusia sedangkan kita sndiri takleh nk kawal ape yg berlaku dalam badan kita.Kita xleh nk control digestion kita,heart beat kita,blood flow kita and pengeluaran hormone.Kita hanya insan lemah.Begitu banyak kejadian alam dan apa yang berlaku kat badan kita sndiri boleh buat manusia beriman that there is a God.Apa yang pasti dalam quran pasal kebesaran Allah.


3)the use of time.MAsa yan kita ada tak kan datang semula kat kita.Orang yang dah tua xkan jadi muda,pemuda xkan jadi kanak2,kanak2 xkan masuk balik dalam perut ibu.Yang pasti masa akan berjalan dan meninggalkan kita.Ramai orang yang tak buat2 aper2 pun dalam hidup dia.Masa berjalan like a blink of eye.tengook2 dh tua.Kalu hidup kita hnya untuk berhibur,maka kita akan tgk hidup kita takde makna.With all the hendonisme and tv wth thousand of channels.How can we accuse that our relationship with our family are not really good or how can we keep asking why the husband and wife is divorcing if everyone are spending more time with tvs, had more time to have fun with friends??Hiburan itu dibenarkan tapi begitu banyak hiburan dan setiap masa memikirkan hiburan bukanlah sesuatu yang baik.Jika badan kita memerlukan makanan dan rehat.Samalah dengan soul kita.Memerlukan makanan rohani utk diisi.adalah tak adil untuk memastikan  badan sihat dan bersih tapi membiarkan hati dan jiwa kosong dan kotor tanpa dibersihkan..Where is the justice??So,ingatlah,kita ini ade dua badan dan roh.Dua2nya kena jaga leklok.Dua2 main peranan penuh kepada kita.

4)we should know the purpose of life.Cakap pasal manusia nie tugas dia is to worship Allah.Every thin we do is for the sake of Allah dalam apa jua perkara.Sebab kita nie insan yang lemah.Even Allah ciptakan kita ini kita tiada pilihan,Kita bukan boleh pilih nk lahir kat negeri mane,nk ade kulit warna putih or hitam,nk hari pada hari aper dan pukul berapa.Semua itu Allah yang tentukan.Macam mane manusia boleh begitu arrogant utk kate they havr they power and discriminate people.Satu perkara menarik,dia kate,org putih selalu dilihat tka suke org kulit hitam but the truth is they want to be like the black people.Sebabnya,ada yg suke buat tanning,supaya bgi nampak hitam.Sama jugak,mcm kat Asia,ade krim whitening and segala mak nenek bedak dan alat kecantikan untuk bagi putih..;).Dr Jamal kate ini namanya INFERIOR COMPLEX..eheheh…Sebab sebenarnya masing2 nk jadi macam orang lain,xnk jadi diri sndiri.


5)What is our final  destination?Kemana kita?Hadis ade sebut,manusia ade 4 stage hidup.Kehidupan dalam alam rahim,alam dunia,alam barzakh dan alam akhirat.Jadi,dunia nie just a part of the whole journey.Why should we spent so much effort for dunia.We should use the dunia to reach our final destination.Macam mane seseorang muslim itu begitu yakin yg dia akan masuk syurga,tapi kita kena sntiasa muhasabah diri.Boleh jadi orang tu yg asalnya pakai proper attire as a muslim berubah 180 degree to a totally different person yang meninggalkan segala pakaian islam.Dan org yg asalnya queen of fashion boleh jadi akan jadi a good practising muslim and wearing a proper muslimah attire.Ini tidak mustahil sebab dh pernah berlaku.Maknanya tka mustahil utk futur,jadi jangan jadi terlampau yakin tapi kena sentiasa minta kat Allah supaya diberi hidayah and sentiasa thabat dalam menuju cinta Allah.

MasyaAllah,best sgt,talk yg penuh dgn informasi dan jokes yg mendalam maksudnya,and selamba jerk…

Lepas je talk tu terus dapat semangat baru!!!ehhehe,

Dah alang ade kat uni,aku terus pergi ke library dgn fiza utk buat SPSS(statistic) yg tak sipa petang tadi.

Alhamdulillah,Allah tolong sebab dh dapat figured out ape yg salah petang tadi,Even tak siap tapi at least dh dapat idea macam mane nk buat.

Tepat pukul 9,kami keluar dari library,Sebab aku ade hal yg perlu diselesaikan dgn adik2.Keluar aje dari library dengan fiza,lalu dekat marquee ISOC.Dalam hati berfikir,dah lewat nie,adik2 mesti dah tunggu nk practise.

Pastu ternampak my other two lovely housemates(Iman and roza) melambai-lambai dari dalam marquee.Macam gumbira ajer.

Pasti pergilah kat diorg.Diorang telah bagitau satu berita yang sgt mengembirakannnnn….

Sejurus selepas talk itu,seorang saudara baru telah masuk Islam!!!

Alhamdulillah..Alhamdullillah..Allahuakhbar!!!

Tiada kata lain yang terucap melainkan memuji Allah bila dengan berita yang menembira kan itu.

Yang aku dapat lihat,dia adalah seorang british people.Dan Allah telah buka hati dia untuk menerima Islam.
Aku peluk dia dan tak putus2 mengucapkan syukur..

yg pasti ramai lagi manusia yg belum tersntuh.Ini satu hadiah dari Allah kepada kita yg mengajak manusia untuk kepada satu kehidupan yg lebih sempurna dan kepatuhan kepada penciptanya.

Jangan putus asa.Ayuh..teruskan bekerja semua!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: