Resipi:Mee bandung

Bismillah,

nak kongsi resipi me bandung,baru semalam first time buat and jadik.

Mee Bandung,mase buat tu xde la jadik sebijik tapi ala2 cmni la.;)

Mee Bandung,mase buat tu xde la jadik sebijik tapi ala2 cmni la.;)

Bahan-bahan:

  1. mee kuning/spaghetti
  2. 2 labu bawang besar(kalau bawang kat UK,guna sebiji saja)
  3. 3 biji bawang putih
  4. 5 sudu cili boh(ikut kesukaaan)
  5. udang kering(ikut lah,dlm 20ekor kecik),klu tak rasa bleh tmbah.
  6. 2 sudu sos cili, 2 sudu sos tiram,garam
  7. stok/kiub daging
  8. udang segar/ayam
  9. sawi,kacang,bunga kobis
  10. 3biji telur
  11. telur rebus,tauhu goreng,cili hidup and bawang goreng
  12. Minyak
  13. Air(secukupnya)

Cara-cara:

  • Mula2 blendkan bwg besar,bwb putih dan udang kering.Pastu tumis kan bahan2 blend+cili kisar sampai naik bau
  • pastu masukkan air,sos cili,sos tiram,stok/kiub daging,garam,udang/ayam
  • tunggu sampai masak
  • pastu masukkan sayur
  • Pastu letakkan telur,jgn bagi pecah,biar separuh masak,then terus angkat.
  • (klu nk sedap,ada org letak ubi keledek lenyek,utk bgi pekat,boleh try letak tepung jagung utk buat jadik pekat)
  • Celurkan mee kuning atau masak spagetthi.
  • Masukkan mee dlm mangkuk,letak kuah,makan bersama telur rebus,tauhu goreng dan bawang goreng…

Nyumm…nyummmm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: