KEyakInan

Ade orang tanye,”Yakin tak awak kalau orang mukmin boil the water,water itu akan boil below 100 degree celcius?”

Wahh,soalan yang mencabar minda nih,Susah jugak nak jawab…HUrm,kalau ikut Sunatullah(ketetapan Allah),mengikut ilmu fizik.Water hanya akan boil bila cecah 100 degree celcius tanpa dicontaminated with substance lain..Tapi mustahil ke tak,kalau orang mukmin boleh boilkan water before cecah suhu 100 celcius dengan berdoa kepada Allah???

MUstahil??Maybe ye maybe tak…..

 Apa kata kita lihat beberapa contoh lain sebelum kita jawab soalan ini….

Masa zaman Nabi Ibrahim,Waktu itu Nabi Ibrahim kena campak masuk api,tapi tak terbakar pun.Sedangkan kalau ikut ketetapan Allah,api memang sifatnya panas.tetapi dengan izin Allah,api itu hilang sifat membakar dan panas..

So,tak mustahil la ek,kalau orang mukmin tu boleh masak air dan air tu boil even xsempat cecah 100 degree celcius sebaabbbb nilai keimanan yakni doa dan zikir dan takwa yang ada pada orang mukmin itu boleh menukar hukum alam dengan izin Allah.

Dalam surah Nuh ayat 10-12

“Dan aku telah menyeru mereka:Pohonlah keampunan kepada Tuhan kamu sesungguhnya Dia Maha Pengampun,nescaya Allah menurunkan hujan yang lebat ke atas kamu dan mengurniakan kepada kamu harta yang banyak dan anak yang ramai dan mengadakan kebun-kebun untuk kamu,juga mengadakn sungai-sungai(dalam kebun itu) untuk kamu”

(surah Nuh,ayat 10-12)

dsc00694.jpg

Tapi takkan hanya dengan doa and takwa ajer??? xde usaha?

Maksudnya kat sini,usaha itu kena ada,tetapi jangan lah kita lupa untuk satu part lagi itu iaitu doa dan takwa.Ada orang kate dengan usaha sahaja boleh berjaya..tetapi sebenarnya dengan iman dan takwa pun boleh berjaya…tanpa meninggalkan usaha.Sebab dalam dunia nie,Allah dah ciptakan undang-undang alam correlated to undang-undang Allah.Saling melengkapi antara satu sama lain.Dalam semua benda,undang-undang itu tak boleh berpisah,Kalau tak,maka akan pincang la ia.

 So,tak mustahil la,kalu kita masak2,then perbanyakkan istighfar dan selawat,makanan itu boleh menjadi sedap even kita tak pandai masak pun,hehehe.TApi,kalau kita yakin nilai keimanan itu boleh merubah makanan itu jadi sedap dengan izin Allah.Kita kena percaya dalam hidup ini semua benda tak mustahil dengan izin Allah….wahhh,bestnya macam itu…

Itulah kelebihan yang Allah berikan kepada orang beriman aka orang mukmin yang betul-betul hidupnya untuk dapat redha Allah,maka Allah akan permudahkannya dalam segala urusan..So,JOm kita sama-sama berlumba menjadi orang mukmin……

Ader satu analysis yang dibuat,yang nak kaji kesan perkataan2 yang baik terhadap molekul2 air..Rasanya ramai  orang dah pernah dengar pasal hal ini.Beberapa experiment telah dijalankan,beberapa subjek telah dipanggil,sorang kena menghamburkan kata2 yang kasar dan tak elok,another subject bercakap perkara yang baik dan elok.dan mereka lihat resultnya and if tak silap,pengkaji itu panggil jugak semua orang alim dari pelbagai agama dan membaca doa2 pengikut agama masing2.Dan hasil result nya.molekul2 air terbentuk cantik apabila dibacakan perkataan yang baik dan paling cantik apabila dibacakan ayat al-quran.Manakala,molekul2 air yang dibacakan perkataan yang kasar dan tak elok membentuk formation yang bercelaru dan berserabut.BAsicly,begitulah ceritanya,tapi tak tahu full version macam maner.So,nak show kat sini,even doa dan ayat2 al-quran boleh effect to air.So,kita kena percaya juga bahawa doa,zikir,istighfar boleh ubah hidup kita,boleh memberi effect to our life…
Contohnya,ilmu sihir…kita percaya ilmu sihir boleh memberi effect kepada kita,membawa maksud kalau kita terkena sihir,maka kita yakin akan mendapat mudarat..Samalah kesnya dengan doa dan bismillahirahmanirrahim…Kita juga perlu yakin doa dan bismillah boleh ubah dan effect kepada kita,walaupun benda itu nampak simple tetapi kita kena yakin doa dan zikir boleh merubah nasib kita.

HUrm,banyak lagi rasa nak kongsi tapi setakat ini sahaja.KU pohon pada Yang Esa atas segala kelemahan diriku,sesungguhnya aku hanya insan biasa yang tidak lari dari melakukan kesalahan.

wslm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: