hari yang keliru

Assalamualaikum,

kawan..apabila hari meniti hari,umur semakin bertambah,semakin banyak karenah2 manusia yang dah saya lihat bermacam ragamnya.Kadang-kadang kita tidak boleh melihat perilaku sebenar mereka sehingga kita benar2 kenal dan rapat.Ibarat sabda Rasulullah saw,jika kita ingin mengetahui sifat sebenar sahabat kita.bermusafirlah dgn mereka,makan bersama,tidur bersama.

Dalam dunia ini terlalu ramai manusia yang berpura-pura dan hiporkrit.APabila di hadapan kita gayanya begitu baik dan berlemah lembut dan kita sudah menganggap nya seperti kawan.Tetapi apabila sudah lama baru lah kita realise siapa sebenar mereka.Di alam waktu kecil2,kanak2 biasa jarang berbohong.Apabila anak2 itu merasakan itu salah,maka dia akan terus menyatakannya.Apabila mereka bergaduh,marahnya cume sekejap.Nanti,esok hari,mereka akan jadi kawan baik semula.Tiada dendam,tiada sangkaan buruk.Tetapi,orang dewasa,apabila marahnya,akan berpanjangan hingga ke akhir hayat.dan ada kadang2 sehingga beberapa keturunan.Apabila sudah berbaik,dendam dan perasaan buruk masih ada.Alangkah seronok menjadi kanak2..KAdang-kadang wujud perasaan itu dalam diri saya.Nauzubillah,shooohhh…shooohhh…minta di jauhkan perasaan dendam dan berprasangka buruk terhadap orang lain.

Ada juga manusia2 yang suka mengambil kesempatan atas kebaikan orang lain atau apa-apa yang orang itu ada yang boleh memberi benefit kepada mereka.Tetapi hakikatnya mereka membenci orang itu.Oleh kerena itulah manusia perlu hidup berpandukan al-quran dan ada pegangan,sebab jika tidak manusia itu sendri akan membinasakan diri sendri.Bayangkan lah kalau dunia ini tiada undang2 dan hukum,percayalah,lama-kelamaan akan binasalah manusia itu.Sebab suatu hari nanti kita akan kembali kpd pencipta kita.JIka kita membeli alatan atau mesin sbg contoh media player,apabila ia rosak maka kita akan rujuk kpd manual atau hantar kpd kilang membuatnya utk dibaiki.Samalah ,speerti manusia,apabila ia rosak dr segi batin(ruhhi),maka we hve to go and refer to our manual,which is al-quran and kembali to Allah.BUt,manusia tidak buat seperti yg sepatutnya.Apabila mereka tidak tenang dan berserabut,mereka hiburkan diri dgn harapan ketenangan akan timbul.But,believe me,the ketenangan will not bertahan lama.

Apa yang pasti,banyak yang saya telah belajar dalam hidup ini.Hidup sebagai dewasa…Begitu kuatnya impak peranan kawan kepada kita.Secara tidak langsuung,kawan akan membentuk pekerti kita,cara percakapan kita,cara kita berkomunikasi tanpa kita sedari.Ibarat kata2…

Jika kamu berkawan dengan pembuat besi,maka apa yg kamu dpt ialah bahang panas and percikan api,tetapi jika sahabat kamu ialah si pembuat minyak wangi maka secara tidak langsung kamu akan turut mendapat merasakan keharuman wangian yang akan terlekat di badan kita.

MemANG selalu org ckp ‘aku berkwan baik jer dgn die,tp aku tak ikut perangai2 buruk die,ikut suker dielah nk buat aper2 pun janji die bahagia’..tetapi percayalah,a true sahabat bukan untuk menyokong semua perbuatan yg dilakukan oleh kwn kita semata-mata.dan kalau bukan kita yg menolong mereka memperbetulkan sikap mereka siaper lagi??dan tidak mustahil jika ini berpanjangan,suatu hari nanti kita pun turut terjebak and sama2 develop sifat2 yg tidak elok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: