Teori Evolution

aman159l.jpgaman159l.jpgaman159l.jpgBIsmillahirahmanirahim,

HAri ini 26/10/2007,hari jumaat.Sudah lebih sebulan saya sampai ke Bumi Leeds dan memulakan hari2 sebagai seorang pelajar.Pada pagi tadi,ketika saya sedang online .Saya mendapat offline message dari Seorang kawan.

N:Salam,ain.Ain pernah belajar tentang teori evolution kan?.Nanti aman159l.jpgaman159l.jpgboleh discuss.Kalu online and free,BUzz saya.

Hurmm,sudah hampir setahun saya meninggalkan pelajaran tentang evolution.PAda semester lepas,ia merupakan salah satu module yang wajib diambil dalam semester dua.Ia merupakan satu pengalaman yang menarik kerana selama ini saya tidak pernah terfikir akan mempelajari teori ini secara mendalam kerana sebelum ini saya selalu mendengar people membahaskan tentang teori evolusi tetapi i do not take any serious about the topic.MUngkinlah kerana saya mempelajari biologi di negeri orang putih,jadi teori ini telah diperjelaskan dengan lebih detail.

Jadi suka untuk saya berkongsi pengalaman dan pendapat saya tentang evolution ini.Pendapat saya mungkin betul dan mungkin salah.Tetapi itulah pendapat saya secara personal tentang teori ini.

Nama yang begitu dikenali jika dikaitkan dengan teori evolution ialah Darwin.Orang disini dan sesiapa yang menyokong teori ini begitu mengagung-agungkan Darwin.Kerana bagi mereka,Darwin telah berjaya mencari penyelesaian kepada persoalan mereka dari mana asal-usul haiwan dan tumbuhan ini?terutamanya kepada manusia-manusia yang tidak percayakan TUHan.

 Apa itu evolution?Evolution merupakan berlaku perubahan dalam allele frequency within population.It occur by chance and survival to the fittest.Perubahan ini berlaku melalui mutation.Evolusi berlaku sejak dari berbilion-bilion tahun dahulu.Ia bermula apabila bacteria  (simple organism berkembang menjadi complex organism).Dan dari organism itulah la ter’emerge’ lah manusia dari rantaian monyet dan chimpazee.Yang dikatakan kita nie ber’sedara’ dengan mereka. Hurmmm,macam revise balik pulak pelajaran yang lalu…=).

aman159l.jpg

Tetapi sesungguhnya segala apa yang di ciptakan di langit dan bumi Oleh Allah bukannya berlaku secara kebetulan.Semuanya diciptakan oleh Allah dengan tujuannya yang tersendiri dan semuanya diciptakan untuk manusia.

Dalam teori Darwin juga ader pernah kate yang the fittest will survive sedangkan yang lemah akan mati dan pupus.Everything is under HIs control.Even gugurnya satu daun di bumi pun Allah tahu Allah berkuasa menwujud dan mematikan sesuatu.Selama saya belajar bilology,banyak sangat hidupan -hidupan kecil yang diberikan pelbgai2 nama yang memang takkan mampu nak ingat semua nama.Rasanya banyak lagi sangat insect2 kecil yang wujud dalam hutan tu yang manusia tak jumper lagi.Bertapa hebatnya kuasa Allah.

Saya berpendapat teori ini memang perlu ditolak dan not a single point yang boleh diterima.Tetapi moral of the story,apabila saya belajar semua ini,saya berasa sangat bersyukur sebab saya diberikan nikmat iman dan islam dan nikmat percaya kepada yang Allah satu..Ramai lagi manusia2 di luar sana yang cube menidakkan kewujudan Allah dan cuber mencari2 sebab dan alasan untuk mengukuhkan lagi pendirian Allah.Tetapi,percayalah,Allah lebih tahu dan lebih faham apa yang tersirat dalam hati kita berbanding dengan diri kita sendiri.Sesungguhnya Allah lebih dekat dengan hati kita lebih  dari urat leher kita.

Hope people can get benefit from my writing.

wslm

One Response to Teori Evolution

  1. ayasofia says:

    he.assalamualaikum.
    tell ya ain, u’re really missin’ me that you even came out with an entry about my question on evolution.

    anyway,nice blog u have here and a lovely cartoon-well explained the reason not to support the evo theory…

    kata2 semangat:terus semangat ain!go go

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: