A few thing that i learnt this week

Bismillahirahmannirahim,

alhamdulillah,sebab hari nie sy masih dpt bernafas and diberikan nikmat kesihatan yang baik.Banyak perkara berlaku pada minggu ini.HAri nie is the 7th day of syawal.But i don’t feel like raya sebab just dua hari jer sempat berayer then class already started on monday.Actually,we held an open house in our new house during the 1st day of syawal and at least terubat juga rindu pada family di MAlaysia.Alhamdulillah,jamuan tuh berjaya and saya hanya masak dessert sahaja.Tetapi sy sangat sedih sebab sepatutnya saya buat brownies,tetapi kami do not know how to use the oven and end up brownies tuh jadik hangus..huhuhu..tapi ader alternative buat agar-agar and kuih raya yang my housemate bawak dari Malaysia.

And last 2 days(17/10/07),my laptop being stolen.I put my laptop on my desk in my room.Tapi pada hari kejadian,ramai pula orang yang masuk rumah kami untuk baiki washing machine,setup the internet and macam-macam la.On that day,saya tak kunci bilik.Macam dirancang plak sengaja meninggalkan laptop unattended kat atas meja study.Bila saya balik dari kelas about pukul 2.30 petang and find out that laptop dah xde atas meja.Memang la sangat cuak tapi ingatkan housemate dah tolong simpankan.Pastu dah tanyer die,rupenya die tak simpankan.Lepas dah cari about 3 hours,memang sah la laptop saya dicurik orang.Tetapi kami xleh nk detect or tuduh saper2.PAda masa tuh memang sangat sedih sebab month tuh memang banyak sangat perkara yang tak dijangka berlaku.So,we decided to report to the police.Lepas dah buat report,polis datang ke rumah and minta beri keterangan.And bla..bla..Then,  hujung minggu tuh,kak hajardtg melawat and we sama2  read ayat in surah al-hadid,ayat 22-23.

“Setiap bencana yang menimpa di bumi dan menimpa dirimu sendiri,semuanya telah tertulis dalam kitab(LAuh mAHfuz) sebelum Kamu menwujudkannya.Sungguh,yang demikian itu mudah bagi Allah.Agar kamu tidah bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu,dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa tang diberikan-Nya kepadamu.Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri”

Terasa ZUUQQ masuk dalam hati and rasa macam ayat tuh console saya.Rasa calm and boleh accept apa yang dah berlaku.YEp,mungkin ader hikmah disebaliknya,mana tau dapat laptop baru pulak..hheheheeh..BEtul lah jika kita baca la-quran and rasa al-quran tuh turun kat kita,so,kita akan rasa feel and best.

setakat ini sahaja dahulu sembang-sembang..dah mengantuk..

1_802990211l1.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: